Reguleringsplater (gummer – nattplater)

ReguleringsplateReguleringsplater kalles også gummer eller nattplater, og benyttes i forbindelse med kjeveortopedi/tannregulering.

Reguleringsplater bestilles av en kjeveortoped (tannlege med tre års spesialisering i kjeveortopedi) eller tannlege, og lages av en tanntekniker. Vi får et avtrykk av pasientens tenner, og lager reguleringsplaten ut fra avtrykket og bestillingen fra kjeveortopeden.

Platene er avtakbare – du som pasient kan selv sette dem inn i og ta dem ut av munnen.

Selve grunnutformingen av platene er ofte lik, men alle platene har forskjellig funksjon. Reguleringsplatene kan brukes til både innledende behandling, i kombinasjon med fast tannregulering og ved avsluttet behandling for å unngå at de regulerte tennene flytter seg ut av ønsket posisjon. Mindre korreksjoner av tannstilling kan gjøres med bare reguleringsplater uten fast regulering.

 

Materialer

De fleste reguleringsplater er laget i akryl, som er et hardt plastmateriale, og de festes ved at en tilpasset «ståltråd» festes rundt to eller flere tenner.

Kjeveortopeden kan bestille disse platene i ulike farger, og vi kan lage plater med for eksempel glitter og figurer i. Personlige bilder kan også i enkelte tilfeller sendes til tanntekniker og «legges inn» i platen.
Vi gjør dette for at pasientene skal synes platen er fin og morsom, og dermed bruke platen mer, slik at behandlingen kan fullføres raskest mulig.

 

Alt er anbefalinger og materialvalg vil være avhengig av din individuelle situasjon.

 

 

Personvern og cookies