Bro – tannbro

 

Dersom du mangler en eller flere tenner og ønsker å erstatte disse, kan løsningen være en bro. En bro i munnen, fungerer slik at man lager tannerstatninger for de manglende tennene, og fester disse i friske tenner på hver side. De friske tennene må først slipes til av tannlegen, slik at de skaper godt feste for broen.

Bro tannteknikk En bro settes fast i munnen av tannlegen, og er ment å være en permanent tannerstatning. Dersom du mot formodning kjenner at en bro er løs, bør du snakke med tannlegen din så snart som mulig, slik at broen kan bli limt på nytt.

Når du har mistet/trukket en eller flere tenner du ønsker å erstatte, kan dette også gjøres ved å bruke avtakbare – eller løse – delproteser som ikke limes fast, men kan tas ut f.eks. om natten. Du kan lese mer om dette under «proteser» i menyen til høyre.

 

Kontakt med tanntekniker – fordel

Med dagens materialer og produksjonsmetoder, kan tannteknikere lage kunstige tenner som ser til forveksling like ut som dine naturlige tenner. Best blir resultatet om du selv møter tannteknikeren før tannen/tennene skal lages. Dersom du har skadet en eller flere tenner som synes godt når du smiler, anbefaler vi absolutt dette.
Tannteknikeren vil se på de andre tennene dine, lage seg et inntrykk av akkurat dine tenners form og fargespill, se på ansiktsformen din, hvilke tenner vi kan se når du smiler, og få en generell opplevelse av hvem du er. Dette gjør at vi kan lage mer naturtro tannerstatninger til deg.

 

Materialvalg for broer

En bro kan lages av forskjellige materialer. Ulike materialer har ulike egenskaper, og det foregår en rivende utvikling i materialvalg for kroner, broer og fasetter. Der det tidligere var mest vanlig å lage broer med en metallkjerne, gjerne i en gull-legering, er det i dag stadig vanligere å bruke keramer også i broer. Helkeramiske broer har mange fordeler, ikke minst estetisk. Ved bruk av keramiske materialer kan tanntekniker fremstille broer som er mer naturtro, og til forveksling lik dine egne tenner. Ved store brospenn og flere manglende tenner kan likevel broer med metallkjerne være å foretrekke. Det er tannlegens ansvar å velge riktig materiale for akkurat din bro, og gjerne gjennom samtaler med deg som pasient.

 

Hva koster en bro?

Hvor mange tenner skal broen erstatte, og hvor godt er festet?

Prisen på en bro vil avhenge av bl.a. hvor mange tenner den skal erstatte. Den minste broen som erstatter en tann, vil bestå av tannerstatning for tre tenner, da den må lages slik at du får «kroner» på tennene på begge sider. Dette er derfor en tre-ledds bro. Skal du erstatte to tenner du har mistet, vil det bli en fire-ledds bro.

 

Materialer

Pris varierer bl.a. fordi du og tannlegen din kan velge ulike materialer.

Dersom dere velger en krone med metallkjerne, kan man kan velge ulike legeringer, som har ulik pris. For eksempel vil en bro med gullkjerne koste mer enn en bro med lavedelt metall.

Også keram-kroner lages i ulike materialer som kan påvirke prisen.

 

Hvor broen lages

Det er prisforskjell på broer som lages i Norge og broer som importeres fra utlandet. Dette skyldes først og fremst tilvirkningskostnadene, men kan også skyldes ulikheter i materialbruk og produksjonsmetode.

 

Hvordan velge riktig?

Alle de ulike valgene, kan gjøre det vanskelig å velge løsning . Du bør spørre tannlegen din om hvilke legeringer som skal benyttes, hvor tannen skal bestilles og hvilken betydning de forskjellige valgmulighetene har for pris og kvalitet. For å få en løsning som er optimal for deg, er det også viktig at du er tydelig på hvilket sluttresultat du ønsker når du er hos tannlegen din.

 

Alt er anbefalinger og materialvalg vil være avhengig av din individuelle situasjon.

 

 

Personvern og cookies