Krone – tannkrone

Krone tann

Når en tann er sterkt skadet, og mye av selve tannen må fjernes, kan det være aktuelt å lage en krone. Tannlegen må vurdere om det er nok igjen av tannen din til å lage en fylling, eller om det er nødvendig med en tannkrone. En krone/tannkrone er en heldekkende erstatning som festes til det som er igjen av din egen tann.

 

Kroner lages av en tanntekniker som samarbeider med din tannlege. Tannlegen vil gjøre tannen din klar for å få en krone, og deretter ta et avtrykk som sendes til tannteknikeren sammen med en bestilling med beskrivelse av hvilken løsning dere er blitt enige om. I denne bestillingen oppgir tannlege for eksempel materiale dere er blitt enige om, og hvilken farge du har på de andre tennene dine. Slik kan du få en krone som ser ut som de andre tennene dine.

 

Best blir resultatet om du selv møter tannteknikeren før tannen/tennene skal lages.

Spesielt dersom du har skadet en eller flere tenner som synes godt når du smiler, anbefaler vi at du tar deg tid til å møte tannteknikeren før tannen/tennene lages. Tannteknikeren vil da se på de andre tennene dine, skape seg et inntrykk av akkurat dine tenners form og fargespill, se på ansiktsformen din, hvilke tenner vi kan se når du smiler, og få en generell opplevelse av hvem du er. Dette gjør at vi kan lage mer naturtro tannerstatninger til deg.

 

Hva lages tannkroner av?

En krone kan lages av forskjellige materialer. Ulike materialer har ulike egenskaper, og det foregår en rivende utvikling i materialvalg for kroner, broer og fasetter. Der det tidligere var mest vanlig å lage kroner med en metallkjerne, gjerne i en gull-legering, er det i dag stadig vanligere å bruke keramer i kroner. Keramer har mange fordeler, ikke minst estetisk. Det er tannlegens ansvar å velge riktig materiale for akkurat din krone, og gjerne gjennom samtaler med deg som pasient.

 

Hva bestemmer prisen på kronen?

Materialer

Pris varierer bl.a. fordi du og tannlegen din kan velge ulike materialer.

Dersom dere velger en krone med metallkjerne, kan man kan velge ulike legeringer, som har ulik pris. F.eks. vil en krone med gullkjerne koste mer enn en krone med lavedelt metall.
Også keram-kroner lages i ulike materialer som kan påvirke prisen.

Hvor kronen lages

Det er prisforskjell på kroner som lages i Norge og kroner som importeres fra utlandet. Dette skyldes først og fremst tilvirkningskostnadene men kan også skyldes ulikheter i materialbruk.

Hvordan velge riktig?

Alle de ulike valgene, kan gjøre det vanskelig å velge løsning . Du bør spørre tannlegen din om hvilke legeringer som skal benyttes, hvor tannen skal bestilles og hvilken betydning de forskjellige valgmulighetene har for pris og kvalitet. For å få en løsning som er optimal for deg, er det også viktig at du er tydelig på hvilket sluttresultat du ønsker når du er hos tannlegen din.

 

Alt er anbefalinger og materialvalg vil være avhengig av din individuelle situasjon.

 

Personvern og cookies